PAŠKO ALEKSIĆ S.P. - Ekskluzivni izvajalec za DR KONEKT d.o.o.

Polaganje dekorativnega kamna

Dekorativni kamen za oblaganje sten lahko polepša vsak prostor. Pomembno pa je, da je položen pravilno in da je tudi podlaga dobro pripravljena. Tukaj bom prikazal sanacijo in pripravo stene za polaganje dekorativnega kamna.

Zadeva je zanimiva, ker je potencialno lahko zelo nevarna, če se jo lotimo nestrokovno. Kamni, ki smo jih tukaj polagali, so namreč precej težki – imajo cca. 70kg\m2. Samo poskusite si predstavljati, kaj bi bilo, če cela stena zgrmi dol …
polaganje-dekorativnog-kamna
Najprej je treba odstraniti ves izravnalni kit za stene, ker je nevarno polagati kamen nanj. Zato je vedno boljše,  če se ga odbrusi, sicer se lepilo ne bi zalepilo na steno, ampak na kit. To, kako dobro se kit drži stene, je pa uganka, zato nanj raje ne polagamo.

Tukaj se kit ni čisto nič držal stene, omet spodaj pa se je krušil in drobil,  da me je bilo strah polagati samo z impregnacijo. Tukaj sem se z nožem testno poigral in olupil celo steno precej hitro.

Na objektu je ostalo tudi nekaj mavčnih plošč, ki sem jih uporabil za delo … Idealno!

ALT LIJEVE SLIKEALT DESNE SLIKE
Najprej sem malo pregledal steno, kje so kakšne inštalacije, nato pa plošče fiksiral s cca. sto vijaki, da bo vse čim bolj trdno. Ko sem vse plošče pribil na steno, sem čez potegnil še fasadno mrežico z lepilom in zadevo povezal.